-13%

Dijen met Piri Piri+recept

Vorige Artikel 5 van 14 Volgende
€ 7,95 € 6,95
Aantal

Kip piri piri met zelfgebakken patat

·Ingrediënten voor vier personen
ruime kilo kippenpoten en dijen, natuurlijk het liefst van een echte scharrelkip
olijfolie
witte wijn
piri piri, ongeveer een eetlepel per kilo kip
5 tenen knoflook
laurierblad
zeezout
1, 5 kg. grote vaste aardappels, bijv. Agria’s
plantaardige olie om te frituren, bijv. zonnebloem of arachide

Frites voorbakken
Frites snijden van de aardappels en goed afspoelen. Goed drogen in een theedoek. Olie verwarmen tot 160°. Als je geen thermometer gebruikt kan je dit checken door er een korst brood of een patatje in te doen. Als het gaat bruisen is de olie op temperatuur. Gaat het te hard bruisen dan is of de olie te heet of de patat niet droog genoeg. Voorzichtig!! En altijd een deksel bij de hand ! Als het vet te heet wordt direct gas uit en deksel op de pan. En nooit water in het vet! Frites in porties ± 5 minuten voorbakken, is afhankelijk van de dikte. Als ze boven komen drijven zijn ze nog licht van kleur maar gaar. Niet teveel tegeliijk in de pan, dan koelt het vet te veel af. Na het voorbakken goed af laten koelen.
Kip piri piri
Marinade maken van de wijn, olijfolie, laurierblad, piri piri en geplette knoflook. Kip flink zouten met grof zeezout en de marinade er over heen scheppen. Kip met het vel naar beneden in de ovenschaal leggen, afdekken met aluminiumfolie en 35 à 40 minuten in de oven op 200°. Folie verwijderen, kip draaien en bedruipen met de marinade en nog zo’n 20 minuten onder de gril. Met het velletje naar boven onder de gril krijg je een lekker knapperig piri piri korstje. Check of de kip gaar is, het vlees moet makkelijk van het bot loslaten. Kip even laten rusten en ondertussen de…
frites in porties afbakken op 180°.
De warme piri piri marinade over de kip lepelen en serveren met een lekkere salade. Bij de patat een goede mayonaise of, ook lekker, zelfgemaakte aïoli.

Kip piri piri at ik voor het eerst in Portugal op de boerenmarkt. En de boerenmarkt is daar letterlijk een boerenmarkt waar de boeren eens per week bij elkaar komen om hun koeien te verkopen en samen te eten en te drinken. De kippen worden overlangs door midden gehakt, geroosterd op houtskoolvuur en constant ingesmeerd met Molho de Piri Piri. Je zit op een omgekeerd bierkratje en gebruikt een stuk brood als het ware als bord. Als de kip op is heb je nog een heerlijk stuk brood over, doordrenkt met de piri piri saus en de olie van de kip. Piri piri is een mengsel van olie, zout en rode pepers en als je geen Portugese winkel in de buurt hebt makkelijk zelf te maken door olijfolie te mengen met gedroogde chilipepertjes en zeezout en eventueel wat citroensap.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2010 - 2019 Poelier De Jager | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel